Vragen of reserveren? (010) - 422 00 11

>>Waarom is mindmappen nog steeds zo populair?

Waarom is mindmappen nog steeds zo populair?

Terug naar het overzicht
Waarom is mindmappen nog steeds zo populair?

Het visualiseren van gedachten en visueel denken tijdens vergaderingen, wint  bij bedrijven nog steeds aan populariteit. Boeken over mindmappen vliegen nog wekelijks over de toonbank. Workshops en trainingen over visueel denken worden nog regelmatig ingezet en 'live' tekenen is inmiddels een begrip tijdens vergaderingen. Alles wijst erop dat visueel denken nog populair is. Maar hoe komt dat? En waarom is het een "must" om het eens uit te proberen? 

Bij mindmappen gebruik je beiden hersen helften!

Dit komt omdat een goede mindmap zowel het process van lineair ordenen van de informatie die binnenkomt (linker hersenhelft ;de tekst) faciliteert als het simultaan een volledig plaatje daarvan maken (rechter hersenhelft de context).  Een goede mindmap stimuleert daarom denken met je hele brein, oftewel: de samenwerking  tussen beide hersenhelften.

Linker hersenhelft: Analyse, spraak, taal rekenen, getallen, ratio, structuur, logica, lijnen, regels, (volg)orde, rijtjes, tekst, onderdelen, volgtijdelijkheid.

Rechter hersen helft: Overzicht (holistisch), beelden, dimensies, patronen, afbeeldingen, ruimtelijk inzicht, ritme, kleur, 3d, muziek, verhalen, (dag)dromen, intuitie, verbeelding, zintuiglijke waarneming, verbanden, context, gelijktijdigheid.

De meeste mensen gebruiken mindmapping vooral als schrijf- en geheugentechniek en gaan daarbij voorbij aan mindmapping als denktechniek.

Mindmappen is een goede denktechniek 

Mindmapping blijkt ons denken goed te ondersteunen. Omdat we onze gedachtestappen letterlijk kritisch kunnen bekijken en we (bewust) kunnen controleren of we de juiste argumenten bij onze meningen hebben gevonden en op welke feiten die gebaseerd zijn. Maar ook om een compleet nieuwe gedachtelijn op te zetten (buiten de ‘gebaande paden’). Dit leidt tot meer creativiteit, een verbetering van ons probleemoplossend vermogen en geheugen.

Mindmappen, een andere manier om kennis en begrip te delen

Een goede mindmap stimuleert het visuele denken en biedt een andere manier om kennis en begrip met elkaar te delen. Dit is een factor van betekenis en van nut voor mensen die moeite hebben met meer conventionele onderzoeks- en schrijfwijzen. Het is zelfs aangetoond dat door mindmappen er verbetering te zien is in het concentratievermogen (ook voor langere tijd op een taak),  in het kunnen stellen en beantwoorden van vragen en dat er meer onafhankelijkheid is bij de uitvoering van opdrachten. 

Een mindmap kan helpen om met meer bewustzijn, grotere helderheid, meer diepte en breedte te denken en zo de relaties tussen ideeën en elementen van een thema te verkennen buiten de gebaande paden. Het geeft een nieuw perspectief, doordat het je in staat stelt alle relevante vraagstukken te onderkennen (analyse; links) en keuzes in het licht van het grotere plaatje (holistisch; rechts) te kunnen onderzoeken. Het wordt ook makkelijker om nieuwe kennis en informatie te integreren en logisch te organiseren, omdat je niet gebonden bent aan een rigide structuur.

Helemaal krachtig wordt het als we samen op deze manier gaan denken (“livemindmapping”) en bijvoorbeeld aan de hand van een beamerscherm direct kunnen controleren of onze gedachtestappen kloppen en we nog wel een dialoog voeren (dit kan zelfs tegelijkertijd, tijd- en plaats onafhankelijk via een online mindmap applicatie). Hierdoor zijn we in staat ons denken en daarmee (onze kijk op) ons werk continu te verbeteren. 

Lommerriijk faciliteert mindmap tools doormiddel van het kunnen leveren van laptops, beamers, schermen en flipovers. Ga naar onze website om de vergadermogelijkheden te bekijken. http://www.lommerrijk.nl/vergaderen/

Lommerrijk Business Workshop

Sinds kort is Lommerrijk gerestyled. Omdat wij trots zijn op onze hernieuwde locatie nodigen wij goede relaties en  prospects uit op dinsdag 7 juni 2016 uit om  gratis deel te nemen aan de workshop mindmappen. Dit is een interactieve business workshop die u direct kunt  implementeren in uw eigen werk. 

DEELNEMEN AAN DE WORKSHOP?  http://www.lommerrijk.nl/workshop/